Amalgamski Vs Kompozitni ispuni

Osnovna razlika između amalgamskih i kompozitnih ispuna je u boji, sastavu i samom načinu izrade. Naime, amalgamski ispuni u svom sastavu sadrže metale žive, olova, srebra i bakra, što može biti štetno po zdravlje pacijenta, dok su kompozitni ispuni, kompozitne smole, koje ne sadrže metale, pa samim time su zdravstveno i ekološki prihvatljivije.

Amalgamski ispuni se vežu za zub samo mehanički, što vremenom dovodi do rubnih pukotina između zuba i ispuna, te je pojava sekundarnih karijesa veća, a samim time i propadanje zuba.
Kompozitni ispuni se kemijski vežu uz sam zub, te zbog svojeg fleksibilnijeg sastava omogućuje duži vijek trajanja i poboljšava čvrstoću zuba.

Bitna stavka je ta da se prilikom stavljanja kompozitnog zuba minimalno uklanja zdravo tkivo, dok se pri stavljanju amalgamskih plomba oštećuje veća površina zuba.
Za pacijente je međutim najbitnija razlika – boja. Amalgamski ispun je crne boje i estetika zuba narušena, dok je kompozitna „plomba“ bijele boje i u potpunosti se sljubljuje s prirodnom bojom zuba.

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno