Savjetujemo Vas o najboljem rješenju za Vaš dentalni problem

Napišite nam svoje pitanje, a mi ćemo Vam dati najbolji savjet

Liječenje zuba – Endodoncija

Konstantna bol na toplo ili hladno, bol pri zagrizu, mogu ukazivati na upalu zubnog živca. Odgađanje posjete stomatologu, može dovesti do velikih komplikacija.

Osjećate jaku bol zuba, oticanje te jaku osjetljivost na toplo i hladno?

Vjerojatno se radi o upali zubne pulpe. Do upale pulpe može doći kada se karijes ekspanzivno širi, prodire kroz caklinu i dentin i dolazi do pulpe i tada prouzrokuje pulpitis. Simptomi su: jaka bol zuba, oticanje te jaka osjetljivost na toplo i hladno. U slučaju pojavljivanja spomenutih simptoma, trebate odmah posjetiti stomatologa koji će napraviti rendgensku snimku i tada odrediti ozbiljnost upale. Na rendgenskoj snimci će se locirati upala, koliko zub ima kanala i jesu li, eventualno, osim endodontskog liječenja potrebni dodatni kirurški zahvati (npr. apikotomija).

U Dental centru Ostojić koristimo isključivo strojnu endodonciju koja je brža, preciznija i daje bolje rezultate.

Endodoncija

Endodocija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem bolesne zubne pulpe. Do upale pulpe može doći kada se karijes ekspanzivno širi, prodire kroz caklinu i dentin i dolazi do pulpe i tada prouzrokuje pulpitis. Simptomi su: jaka bol zuba, oticanje te jaka osjetljivost na toplo i hladno. U slučaju pojavljivanja spomenutih simptoma stomatolog odlučuje napraviti rendgensku snimku i tada se određuje ozbiljnost upale. Na rendgenskoj snimci će se locirati upala, koliko zub ima kanala i jesu li, eventualno, osim endodontskog liječenja potrebni dodatni kirurški zahvati (npr. apikotomija). Stomatolog odlučuje hoće li liječenje ići imedijatno sa zatvaranjem zuba plombom ili krunicom (ovisno o defektu gornjeg dijela zuba), ili će se prije očistiti kanal/i, staviti lijek i u drugom terminu završiti punjenje. U Dental centru Ostojić koristimo isključivo strojnu endodonciju koja je brža, preciznija i daje bolje rezultate.

Važno je napuniti sve kanale zuba, zato se nakon endodontskog zahvata rade male RVG snimke koje pokazuju uspješnost izvršene endodoncije. Ukoliko rendgenska snimka pokaže da kanal nije do vrha napunjen zamjenskom tvari koja sprečava prodor bakterija, proces se ponavlja sve dok kanal nije napunjen po protokolima. Nakon zahvata postoji mogućnost da bol traje još kojih dan-dva, ali kasnije se može osjećati samo pulsirajuća bol. Ukoliko bol ne prestane ili se pojačava treba se obratiti svom stomatologu i ustanoviti razlog.

Virtualna šetnja klinikom

Prošetajte našom klinikom

Tražite dodatne informacije?

Dođite direktno na našu adresu ili nas kontaktirajte mailom ili telefonom

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjelja

Zatvoreno