Savjetujemo Vas o najboljem rješenju za Vaš dentalni problem

Napišite nam svoje pitanje, a mi ćemo Vam dati najbolji savjet

Zygoma implantati

Manjak koštane mase za ugradnju klasičnih implantata danas ima rješenje uz pomoć Zygoma implantata

Riješite se bezubosti u gornjoj čeljusti!

Pacijenti koji se bore s bezubošću u gornjoj čeljusti dugi niz godina, te su na više strana od stomatologa bili odbijani zbog uvijek iste dijagnoze – manjak koštane mase za ugradnju klasičnih implantata, danas imaju rješenje. Uz pomoć Zygoma implantata pacijentima se nudi fiksno rješenje na 4 implantata.

Razlika Zygoma ALL-ON-4 i klasičnog ALL-ON-4 je dužina implantata, smjer ugradnje i pozicija ugradnje implantata. Dok se klasični implantat ugrađuje paralelno uz sinus i ugrađuje u kost u frontalnoj regiji maksile, zygomatski implantat ide kroz jagodičnu ili zigomatsku kost, u nekim slučajevima i kroz sinus.
Zygoma implantati izrađeni su od titana, dužine od 30-60 mm, ovisno o potrebi i slučaju. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, po potrebi lokalnoj potenciranoj anesteziji, uz nadzor anesteziologa i uz stručno vodstvo maksilofacijalnog i oralnog kirurga. Ako pacijent pati od dugogodišnje bezubosti i dobio je mišljenje stomatologa da nema dovoljno kosti za ugradnju implantata, ovaj protokol je moguća izlazna karta iz ralja osuđenosti na mobilnu protezu u gornjoj čeljusti.

Ugradnja Zygoma implantata

Prvi korak je doći na opsežan prvi pregled koji će uključivati obavezan CBCT snimak, klinički pregled te konzultacije uz maksilofacijalnog kirurga. Nakon pregleda, kirurzi ustanovljuju stanje maksile te adekvatan Zygoma protokol. Ima više opcija; Hybrid (2 zygomatska implantata te 2-4 klasična u frontalnoj regiji) te Quad protokol (4 zygomatska implantata). Nakon detaljne analize slučaja pacijentu se određuje odgovarajući protokol te se izrađuje financijska ponuda. Ako se pacijent odluči na zahvat, dogovara se termin operacije te svi sljedeći termini za izradu privremenog fiksnog protetskog rješenja. Definitivno fiksno protetsko rješenje izrađuje se 3-5 mjeseci nakon operacije odnosno ugradnje implantata.

Tko je kandidat za Zygoma implantate?

Svi pacijenti koji boluju od dugogodišnje bezubosti u gornjoj čeljusti, maksili, te isto tako svi pacijenti koji su već bili na pregledima i evaluacijama u stomatološkim ordinacijama, te im je bilo rečeno da nemaju dovoljno kosti za klasična implanto-protetska rješenja.

Tko je liječnik koji izvodi zahvat?

Dental centar Ostojić svoju dugogodišnju tradiciju u dentalnoj medicini duguje i visoko profesionalnom kadru koji prolazi sve stupnjeve strukovne selekcije. Protokol Zygoma implantatima izvode isključivo specijalisti maksilofacijalne i oralne kirurgije uz eventualni (ako je potreban) nadzor anesteziologa.

Kako izgleda protokol operacije?

U trenutku kad pacijent uđe u salu, još jedanput se obave konzultacije s medicinskim osobljem koje će ga pratiti. Ponove se svi koraci koji će biti odrađeni u toj prvoj fazi te se pacijentu odgovara na sva dodatna pitanja. Sama operacija traje 1,5-2 sata (ovisno o odabranom Zygoma protokolu). Nakon operacije pacijent se ostavlja kratko na promatranju, ako je potrebno. Odmah pri završetku operacije, pacijentu se uzimaju otisci za privremenu fiksnu protezu koja se izrađuje od 24-32 sata, tj. privremenu fiksnu protezu pacijent dobiva već idući dan. Kontrolu nakon operacije određuje doktor.

Koliko je zahvat bolan?

Sam zahvat izvodi se u lokalnoj ili potencirano lokalnoj anesteziji. Zahvat sam po sebi nije bolan, a postoperativno su moguća naticanja, podljevi i pulsirajući bolovi, sve slično kao i nakon ugradnje klasičnih implantata. Nakon operacije pacijentu se propisuje antibiotik te tablete protiv bolova, deksametazon po potrebi. 3-4 dana nakon operacije doktor naručuje pacijenta na kontrolni pregled. Nakon operacije potrebno je odmarati, jesti kašastu hranu po mogućnosti sobne temperature. Antibiotsku zaštitu obavezno je popiti do kraja kako je doktor odredio.

Koliko traje oporavak?

Oporavak se ne razlikuje pretjerano od oporavka nakon ugradnje klasičnih implantata. 2-3 dana nakon operacije i nakon kontrolnog pregleda pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim obavezama. U slučaju komplikacija, pacijent će biti hospitaliziran. Takvi su slučajevi mogući, ali vrlo rijetki, tako da – nema straha.

Prednosti Zygoma protokola od ostalih rješenja na tržištu?

Najveća prednost koja čini ovaj zahvat jedinstvenim jest ta da on jedini rješava slučaj bezubosti kod pacijenata koji nemaju kosti za klasične implantate. Zygoma protokol vraća pacijentima veliko samopouzdanje, rješava im kompletnu funkciju žvačnog sustava.

Koju vrstu implantata koristimo?

S obzirom na dugogodišnju suradnju s kućom Nobel Biocare, za nas je odluka o marki Zygoma implantata bila laka i odlučili smo se za njihov sustav Branemark.

Jamstvo i garancija?

Kao i kod ugrađenih klasičnih implantata, godišnje kontrole su ključna stavka u monitoringu ovakvog zahvata. Jedanput godišnje je bitno učiniti kontrolni ortopan. Kirurzi na temelju rendgenske snimke provjeravaju da li je sve u redu s ugrađenim implantatima i da nema eventualnih infekcija. Zatim doktori dentalne medicine provjeravaju protetski rad i odlučuju da li ga je potrebno skinuti i očistiti, dodatno zategnuti šarafiće itd. Godišnje kontrole su bitne i pacijenti su nakon predaje završnog rada upozoreni da je radi održavanja garancije bitno dolaziti redovito na njih. Ako pacijent zaboravi da je prošlo točno godinu dana od završetka terapije, naši vrijedni referenti će Vas kontaktirati i podsjetiti da je stiglo vrijeme za kontrolu.

Cijena?

Najvažnija stavka je svakako cijena zahvata. Međutim, da bi se dobio odgovarajući troškovnik, potrebno je doći na pregled da bi se ustanovio adekvatan Zygoma protokol s obzirom na slučaj. Sukladno tome će se napraviti odgovarajuća financijska ponuda. Nadamo se da ste pomoću ovog kratkog Q/A dijela dobili bar dio odgovora koji Vas zanima. Sada je red na Vama. Kontaktirajte nas i dogovorite svoj pregled

Virtualna šetnja klinikom

Prošetajte našom klinikom

Tražite dodatne informacije?

Dođite direktno na našu adresu ili nas kontaktirajte mailom ili telefonom

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjelja

Zatvoreno