Savjetujemo Vas o najboljem rješenju za Vaš dentalni problem

Napišite nam svoje pitanje, a mi ćemo Vam dati najbolji savjet

Cistektomija – uklanjanje cisti

Riješite se cisti koje uništavaju vaše zube i kost. Nemojte čekati ni trena!

Ciste su “tihe ubojice” jer često pacijenti nemaju nikakve simptome, a ukoliko se kroz neki određeni period ne posjeti stomatolog i ne napravi rendgenska snimka pomoću koje se može ustanoviti sporna upala, ciste znaju ekspanzivno rasti i uništavati sve što im se nađe na putu: kost, zub i/ili susjedne zube.

Ukoliko primijetite promjenu boje zuba, ili imate veliki nesanirani karijes duže vrijeme, pojavu izbočine (loptice) na području vanjskog dijela gingive ili na palatinalnoj strani, bol i iznenadnu oteklinu koja se može povući, ali se i nakon nekog vremena vrati, vrijeme je za HITAN posjet stomatologu. Nakon kliničke i rendgenske dijagnostike, stomatolog odlučuje je li se formirala cista, koje je veličine i upućuje pacijenta kod oralnog kirurga kako bi se ista što prije kirurški odstranila.

Cistektomija

Cistektomija je disciplina uklanjanja šupljina koje su obložene tkivom i uzrokuju propadanje kosti i/ili zuba. Ciste su tihi ubojice, jer često pacijenti nemaju nikakve simptome, a ukoliko se kroz neki određeni period ne posjeti stomatolog i ne napravi rendgenska snimka i ne ustanovi sporna upala, ciste znaju ekspanzivno rasti i uništavati sve što im se nađe na putu: kost, zub i/ili susjedne zube. One nastaju kao posljedica kronične upale oko korijena zuba koji se nije liječio ili se endodntska terapija nije pokazala učinkovitom. Neki pacijenti su i genetski predodređeni pa su skloni pojavljivanju cističnih promjena u oralnoj šupljini. Ukoliko pacijent primijeti promjenu boje zuba, ukoliko ima veliki nesanirani karijes duže vrijeme, pojavu izbočine (loptice) na području vanjskog dijela gingive ili na palatinalnoj strani, bol i iznenadnu oteklinu koja se može povući, ali i nakon nekog vremena vratiti, vrijeme je za posjet stomatologu. Nakon kliničke i rendgenske dijagnostike, stomatolog odlučuje je li se formirala cista, koje je veličine i upućuje pacijenta kod oralnog kirurga koji će istu kirurški otkloniti. Kod manjih cisti, zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, brzo se otklanja i postoperativno se pacijent osjeća odlično. Ukoliko je cista zahvatila vrh korijena zubi, oni se otklanjaju i kirurg retrogradno zatvara kanale, a ukoliko je cista zahvatila veći dio zuba, on se uklanja zajedno s cistom.
Ukoliko se radi o velikim i kompliciranim cistama, pacijent se može uputiti na maksilofacijalnu kirurgiju.

Virtualna šetnja klinikom

Prošetajte našom klinikom

Tražite dodatne informacije?

Dođite direktno na našu adresu ili nas kontaktirajte mailom ili telefonom

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjelja

Zatvoreno