Savjetujemo Vas o najboljem rješenju za Vaš dentalni problem

Napišite nam svoje pitanje, a mi ćemo Vam dati najbolji savjet

Zubni implantati

Osobe koje se godinama muče s manjkom jednog ili više zuba, pa čak i potpunom bezubošću često se pitaju postoji li bolje rješenje od trenutačnog? Odgovor je – svakako.

Koje su sve moguće opcije sa zubnim implantatima?

Bilo da se radi o nadomjesku jednog zuba, više njih ili potpune bezubosti, količina odnosno broj potrebnih implantata definira se na prvom pregledu.
Ako nedostaje jedan zub, ugrađuje se jedan implantat na tu istu poziciju i stavlja se keramička krunica. Ukoliko nedostaju dva ili tri zuba stomatolog odlučuje hoće li, primjerice, biti potrebna dva ili tri implantata, nedostaju li četiri zuba u jednom redu, možda će biti potrebno ugraditi samo dva implantata koji će nositi most od četiri elementa i tako popuniti prazan prostor. Sve je stvar kliničke procijene stomatologa. Puno pacijenata sami određuju broj implantata što je velika pogreška jer se tu i cjenovno radi o velikim razlikama i odstupanjima pa je doista najbolje moguće rješenje otići na stručan pregled.

U slučaju potpune bezubosti sve ovisi o gustoći kosti i kako je ona preraspodijeljena po čeljusti. Ugradnjom svega šest implantata moguće je fiksnim keramičkim mostom ili kompozitnom protezom vratiti pacijentu niz od dvanaest savršeno bijelih i simetričnih zubi – metoda ALL-ON-6. Ukoliko je kost loša u lateralnim područjima, a ima je u frontalnoj regiji može se postići ili fiksno rješenje (ALL-ON-4) ili polufiksno rješenje (mobilna proteza s reduciranim nepcem na 2 ili 4 lokatora ili 1-3 prečke). U svim slučajevima dobije se niz od dvanaest prekrasnih zubi koji se, ovisno je li rješenje fiksno ili polufiksno, razlikuju po pitanju statike.

Što su zapravo zubni implantati?

Zubni implantati su mali titanski vijci koji se ugrađuju u kost čeljusti već dugi niz godina, točnije više od šezdeset, i predstavljaju savršen nadomjestak za nepostojeći zub ili više njih. Bilo da se radi o manjku jednog ili više zubi, pa i potpunoj bezubosti, implantati postaju u modernoj stomatologiji prvi odabir svakog zubara. Ugradnja je u potpunosti bezbolan proces koji se odvija pod lokalnom anestezijom, u kojoj oralni kirurg u nešto malo manje od petnaestak minuta taj mali titanski vijak ugradi u čeljusnu kost i nakon zatvaranja, odnosno šivanja gingive, ostavlja taj isti implantat na „počinak“ (pojam koji se naziva osseointegracija) u kojoj se implantat sljubljuje, odnosno oseointegrira s pacijentovom kosti. Nakon otprilike 4-6 mjeseci za gornju vilicu i 3-4 mjeseca za donju vilicu, pacijent dolazi na otvaranje implantata i opterećenje odgovarajućim protetskim rješenjem, bilo da se radi o fiksnim metal-keramičkim ili cirkonskim krunicama, mostovima, bilo da se radi o fiksnim ili polufiksnim protezama.

Preduvjeti za ugradnju implantata

Svaki pacijent koji je zainteresiran svoj oralni problem riješiti zubnim implantatima, mora učiniti dva važna koraka. Prvi je učiniti CBCT snimku jedne ili obje čeljusti, ovisno o pozicijama gdje nedostaju zubi, a drugi korak je obratiti se stomatologu koji će očitati rendgensku snimku i na temelju kliničke procjene gingive i okolnog tkiva predložiti odgovarajući plan terapije. Pacijenti s odgovarajućom gustoćom kosti i dobrom općom anamnezom odlični su kandidati za ugradnju implantata. Pacijenti koji imaju određene kronične bolesti moraju se posavjetovati sa svojim liječnikom opće prakse ili specijalistom te zajedno s vlastitim stomatologom odrediti spadaju li u eventualno rizičnu skupinu u koju se implantati mogu ugrađivati, ali uspješnost i dugotrajnost onda uvelike ovisi o općem stanju pacijenta i progresivnosti bolesti od koje boluje.

Trajanje zubnih implantata

Zubni implantati jednom ugrađeni doista mogu trajati vječno, ali postoji niz protokola koji se moraju poštivati, a to je ni manje ni više nego isključivo – oralna higijena! Jednom kada pacijenti imaju ugrađene implantate i opterećene protetskim odgovarajućim rješenjem, održavanje područja oko spoja jednog i drugog najvažniji je segment. Redovito, dva puta na dan prati protetski dio četkicom za zube i zubnom pastom kružnim pokretima, ispirati prostor između gingive i protetske komponente zubnim tušem (Waterpickom), interdentalnom četkicom i zubnom svilom čistiti prazne prostore, ispirati jednom ili više puta dnevno vodicom. Sve to djeluje komplicirano, ali kad se uzme da je to 5 minuta svako jutro i 5 minuta svaku večer, 10 minuta dnevno i nije tako veliki napor obzirom na uloženo. Detaljna i svakodnevna oralna higijena omogućava da prostor oko implantata bude uvijek besprijekorno čist i tako se smanjuje mogućnost velike koncentracije raznih bakterija koje mogu prouzročiti kronični perimplantitis koji dovodi do gubitka implantata. Pacijenti koji nakon ugradnje implantata obole od nekih teških bolesti također mogu izgubiti implantate, ali to je na žalost nemoguće prejudicirati prilikom donošenja odluke ugraditi ih ili ne.

Virtualna šetnja klinikom

Prošetajte našom klinikom

Tražite dodatne informacije?

Dođite direktno na našu adresu ili nas kontaktirajte mailom ili telefonom

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjelja

Zatvoreno