Zubni implantati

Osobe koje se godinama muče s manjkom jednog ili više zuba, pa čak i potpunom bezubošću često se pitaju postoji li bolje rješenje od trenutačnog? Odgovor je – svakako.

Koje su sve moguće opcije sa zubnim implantatima?

Bilo da se radi o nadomjesku jednog zuba, više njih ili potpune bezubosti, količina odnosno broj potrebnih implantata definira se na prvom pregledu. Ako nedostaje jedan zub, ugrađuje se jedan implantat na tu istu poziciju i stavlja se keramička krunica. Ukoliko nedostaju dva ili tri zuba stomatolog odlučuje hoće li, primjerice, biti potrebna dva ili tri implantata, nedostaju li četiri zuba u jednom redu, možda će biti potrebno ugraditi samo dva implantata koji će nositi most od četiri elementa i tako popuniti prazan prostor. Sve je stvar kliničke procijene stomatologa. Puno pacijenata sami određuju broj implantata što je velika pogreška jer se tu i cjenovno radi o velikim razlikama i odstupanjima pa je doista najbolje moguće rješenje otići na stručan pregled.

U slučaju potpune bezubosti sve ovisi o gustoći kosti i kako je ona preraspodijeljena po čeljusti. Ugradnjom svega šest implantata moguće je fiksnim keramičkim mostom ili kompozitnom protezom vratiti pacijentu niz od dvanaest savršeno bijelih i simetričnih zubi – metoda ALL-ON-6. Ukoliko je kost loša u lateralnim područjima, a ima je u frontalnoj regiji može se postići ili fiksno rješenje (ALL-ON-4) ili polufiksno rješenje (mobilna proteza s reduciranim nepcem na 2 ili 4 lokatora ili 1-3 prečke). U svim slučajevima dobije se niz od dvanaest prekrasnih zubi koji se, ovisno je li rješenje fiksno ili polufiksno, razlikuju po pitanju statike.

Što su zapravo zubni implantati?

Zubni implantati su mali titanski vijci koji se ugrađuju u kost čeljusti već dugi niz godina, točnije više od šezdeset, i predstavljaju savršen nadomjestak za nepostojeći zub ili više njih. Bilo da se radi o manjku jednog ili više zubi, pa i potpunoj bezubosti, implantati postaju u modernoj stomatologiji prvi odabir svakog zubara. Ugradnja je u potpunosti bezbolan proces koji se odvija pod lokalnom anestezijom, u kojoj oralni kirurg u nešto malo manje od petnaestak minuta taj mali titanski vijak ugradi u čeljusnu kost i nakon zatvaranja, odnosno šivanja gingive, ostavlja taj isti implantat na „počinak“ (pojam koji se naziva osseointegracija) u kojoj se implantat sljubljuje, odnosno oseointegrira s pacijentovom kosti. Nakon otprilike 4-6 mjeseci za gornju vilicu i 3-4 mjeseca za donju vilicu, pacijent dolazi na otvaranje implantata i opterećenje odgovarajućim protetskim rješenjem, bilo da se radi o fiksnim metal-keramičkim ili cirkonskim krunicama, mostovima, bilo da se radi o fiksnim ili polufiksnim protezama.

Preduvjeti za ugradnju implantata

Svaki pacijent koji je zainteresiran svoj oralni problem riješiti zubnim implantatima, mora učiniti dva važna koraka. Prvi je učiniti CBCT snimku jedne ili obje čeljusti, ovisno o pozicijama gdje nedostaju zubi, a drugi korak je obratiti se stomatologu koji će očitati rendgensku snimku i na temelju kliničke procjene gingive i okolnog tkiva predložiti odgovarajući plan terapije. Pacijenti s odgovarajućom gustoćom kosti i dobrom općom anamnezom odlični su kandidati za ugradnju implantata. Pacijenti koji imaju određene kronične bolesti moraju se posavjetovati sa svojim liječnikom opće prakse ili specijalistom te zajedno s vlastitim stomatologom odrediti spadaju li u eventualno rizičnu skupinu u koju se implantati mogu ugrađivati, ali uspješnost i dugotrajnost onda uvelike ovisi o općem stanju pacijenta i progresivnosti bolesti od koje boluje.

Trajanje zubnih implantata

Zubni implantati jednom ugrađeni doista mogu trajati vječno, ali postoji niz protokola koji se moraju poštivati, a to je ni manje ni više nego isključivo – oralna higijena! Jednom kada pacijenti imaju ugrađene implantate i opterećene protetskim odgovarajućim rješenjem, održavanje područja oko spoja jednog i drugog najvažniji je segment. Redovito, dva puta na dan prati protetski dio četkicom za zube i zubnom pastom kružnim pokretima, ispirati prostor između gingive i protetske komponente zubnim tušem (Waterpickom), interdentalnom četkicom i zubnom svilom čistiti prazne prostore, ispirati jednom ili više puta dnevno vodicom. Sve to djeluje komplicirano, ali kad se uzme da je to 5 minuta svako jutro i 5 minuta svaku večer, 10 minuta dnevno i nije tako veliki napor obzirom na uloženo. Detaljna i svakodnevna oralna higijena omogućava da prostor oko implantata bude uvijek besprijekorno čist i tako se smanjuje mogućnost velike koncentracije raznih bakterija koje mogu prouzročiti kronični perimplantitis koji dovodi do gubitka implantata. Pacijenti koji nakon ugradnje implantata obole od nekih teških bolesti također mogu izgubiti implantate, ali to je na žalost nemoguće prejudicirati prilikom donošenja odluke ugraditi ih ili ne.

Virtualna šetnja klinikom

Prošetajte našom klinikom

 • Super ordinacija. Svi jako uslužni i pristupačni, dobra i pozitivna atmosfera. Napravili su mi tri prekrasne plombe koje su neusporedive s onima koje sam napravila preko HZZO-a!


  Annalisa

 • Najbolja ordinacija,najkvalitetnije osoblje , vrhunski doktori. Savršena ordinacija za one koji imaju strah od zubara takđer odlični u radom s djecom Svaka čast!!


  Tomislav

 • Smirena i profesionalna atmosfera koja vlada u ordinaciji dr.Renate prevladala je naš strah i s veseljem smo dolazili od prve do zadnje posjete u tijeku terapije.


  Željka i Marko

 • Odlična poliklinika!! Došlao sam s velikom i bolnom upalom zuba – riješili su sve u pola sata, nakon što sam tri dana šetao po Zagrebu gdje su me s fakulteta slali na hitnu, pa s hitne doma itd. Brzi i efikasni. Sve pohvale doktor Igoru koji me spasio i curama na recepciji koje su mi na prvu rekle „riješit ćemo, ne brinite se!“ – i doista sve je bilo gotovo vrlo brzo! Imate sve moje pohvale i preporuke!


  Paolo

 • Vrhunska ordinacija, doktorica Renata vrhunski stručnjak i dijagnostičar. Napravio sam most i implantate kod nje prije 4 godine i do sada nisam imao nikakvih problema. Došao sam u novu polikliniku na kontrolu i drago mi je vidjeti uvijek istu ekipu koja istim žarom i radošću radi ovaj posao. Bravo doktorice na novoj poliklinici i bravo cijelom timu Dental Centra Ostojić.


  Marko

 • Super tim! Odlično organizirana ordinacija, rješavaju odmah sve u kratko vrijeme. Prvi put sam bio na staroj lokaciji, a sad drugi put u novootvorenoj i klinika im je prekrasna, sve je na istom mjestu; snimanje ortopana, kirurgija na katu, doktorice u prizemlju. Nemam riječi, stvarno prekrasno!


  Luka

 • Sjajna ordinacija, svima bi toplo preporučio i predložio da svrate riješiti svoje probleme sa zubima.


  Perica

 • Došla sam kod doktorice Renate jer su me smetali moji krivi zubi u gornjoj vilici i loša boja. Nakon pregleda dobila sam ponudu koja mi je odgovarala i odlučila sam zahvat napraviti baš kod nje. Rezultat? SAVRŠENSTVOOOO! Presretna sam i hvala doktorici Ivani koja mi je izradila najljepše keramičke ljuskice u gradu!


  Vesna

 • Izgubio sam dva zuba padom s motora. Mama me vozila kod našeg stomatologa koji je rekao da će korijene izvaditi a potom napraviti most i brusiti moja dva susjedna zdrava zuba, na što je moja mama rekla da ne, da sam već izgubio dva i da ne želimo uništavati ostale. Kad smo pitali za implantate naš stomatolog nam je rekao da on to ne radi i da ćemo se morati javiti drugdje. Obišli smo još 3 velike ordinacije, ali svi su nudili jako skupe implantate koje si mi nismo mogli priuštiti. Ovu polikliniku sam našao na internetu, i čim sam nazvao dali su nam sutradan termin za pregled. Čim smo došli dr. Renata nas je primila koja je i vlasnica, objasnila meni i mojoj mami što nam je činiti, cure s recepcije su nam napravile odličnu ponudu čak dvije sa skupljim i jeftinijim implantatima – znači dali su nam više mogućnosti što je nama koji nemamo previše novaca jako bitno. Odlična ordinacija, mrak organizacija. Preporučam!!! Super ste, hvala vam u moje ime i ime moje mame koja je već bila očajna i mislila da će joj sin biti krezub!


  Milan

 • Oduvijek sam imao problema sa zubima (kolko pokvareni, tolko iskrivljeni) i bilo je krajnje vrijeme za promjene. Čuo sam za ordinaciju doktorice Renate Ostojić i odlučio otić na pregled. To je bila jedna od boljih odluka jer nakon posjete krenulo je na bolje
  Veeeeeeliko hvala doktorici Renati i cijeloj predivnoj ekipi na strpljenju, druželjubivosti i simpatičnosti.
  Također ogromno hvala doktorici Ivani i Snježani za moj osmijeh kojeg više nemam potrebe sakrivat.
  Nadmašili ste moja očekivanja i izbili iz mene strah od zubara. Velik dio u toj priči imaju cure na recepciji koje su pre simpatične, pre drage i pre zabavne, pa zato i čekanje na red nije teško.
  Pozdrav za Paulu i Valentinu koje mi uvijek uljepšaju dan. Najbolje ste!

  Sve u svemu, nemam jednu lošu riječ za cijeli tim. Svaka Vam čast.


  Neven

 • Ne znam kojim riječima opisati pozitivno iskustvo koje sam doživjela u ordinaciji dr. Renate Ostojić! Zamjena starog mosta kompletno novim prekrasnim zubima – oduševljena sam!
  Još ako dođete u ruke dr. Snježane Radić za koju imam same riječi pohvale- toliko nježna i strpljiva!
  I nikako ne mogu izostaviti cijeli tim kojima je pacijent na prvom mjestu ,te uvijek dočekaju svakog pacijenta s osmjehom na licu!
  Preporučila bi svima kojima je potrebna njihova usluga!


  Željka

 • Prvi pregled odrađen iznad svih mojih očekivanja! Nakon učinjenog ortopana i CT snimke na koje sam po prvi puta bila upucena-vrlo brzo mi je postavljena diagnoza i otkriven moj dugogodisnji problem. Hvala dr Ostojić na posvecenom vremenu, detaljnom objasnjenju i strpljenju!
  Najbolje i najprofesionalnije odrađen prvi pregled od svih ordinacija koje sam posjetila ! Vracam se k Vama ! Uskoro krecemo sa zahvatima!


  Ines

Tražite dodatne informacije?

Dođite direktno na našu adresu ili nas kontaktirajte mailom ili telefonom

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno