Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi

Zdravi zubi i desni, ključ su lijepog osmijeha i cjelokupnog zdravlja. Redovito pranje zubi i korištenje zubnog konca samo su prvi korak u održavanju zdravlja usne šupljine. Redovitim pregledima i čišćenjem zubnog kamenca i pjeskarenjem zubi kod stomatologa, možete spriječiti nastanak mnogih bolesti zubi i desni.

Što je zubni kamenac?

Zubni kamenac je tvrda, žućkasto-smeđa naslaga koja se stvara na zubima. Sastoji se od sline, bakterija i ostataka hrane. Plak, bezbojna meka naslaga koja se također stvara na zubima, može se pretvoriti u zubni kamenac ako se ne ukloni redovitim čišćenjem zubi i zubnim koncem.

Što je pjeskarenje zubi?

Pjeskarenje zubi je stomatološki postupak uklanjanja naslaga s površine zuba. Pijesak se koristi za uklanjanje plaka, zubnog kamenca i drugih naslaga s površine zuba. Pjeskarenje zubi može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s čišćenjem zubnog kamenca.

Zašto je čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi važno?

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi važni su za zdravlje zubi i desni iz sljedećih razloga:

  • Sprječavaju razvoj karijesa. Zubni kamenac pruža utočište bakterijama koje uzrokuju karijes. Redovitim uklanjanjem zubnog kamenca možete smanjiti rizik od nastanka karijesa,
  • Sprječavaju razvoj parodontitisa. Parodontitis je upala desni koja može dovesti do gubitka zuba. Zubni kamenac može iritirati desni i doprinijeti razvoju parodontitisa,
  • Poboljšavaju izgled zubi. Zubni kamenac može potamniti zube i učiniti ih manje sjajnim. Pjeskarenje zubi može ukloniti zubni kamenac i druge naslage i učiniti zube bjeljima i sjajnijim.

Koliko često treba čistiti zubni kamenac i pjeskariti zube?

Preporučuje se da se zubni kamenac i pjeskarenje zubi obavljaju svakih 6 mjeseci. Međutim, učestalost čišćenja zubnog kamenca i pjeskarenja zubi može ovisiti o individualnim potrebama. Ako imate visok rizik od razvoja bolesti zubi i desni, možda ćete trebati čistiti zubni kamenac i pjeskariti zube češće.

Kako se pripremiti za čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi?

Prije čišćenja zubnog kamenca i pjeskarenja zubi trebali biste ukloniti protezu ako je imate. Također biste trebali izbjegavati jesti ili piti 4 sata prije postupka. Nakon čišćenja zubnog kamenca i pjeskarenja zubi možete osjetiti lagano peckanje ili osjetljivost zuba. To je normalno i obično nestane u roku od nekoliko dana. Nakon postupka važno je redovito prati zube i koristiti zubni konac kako biste spriječili ponovno nakupljanje naslaga.

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi važni su postupci za održavanje zdravlja zubi i desni. Redovitim čišćenjem zubnog kamenca i pjeskarenjem zubi možete spriječiti nastanak karijesa, parodontitisa i drugih bolesti zubi i desni.

Dogovorite besplatan pregled u Dental Centru Ostojić (dcostojic.hr) te obavite redovno čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi. Vaš osmijeh će vam biti zahvalan 😉

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno