Edukacija – okluzijska udlaga

Edukacija – okluzijska udlaga
Voditelj tečaja:
prof.dr.sc. Nikša Dulčić
dr.med.dent.,spec.stom.prot.

 

U Zagrebu je subotu 04.06. organiziran vrlo zanimljiv i kvalitetan tečaj pod vodstvom prof.dr.sc. Nikše Dulčića s nazivom „okluzijska udlaga“. Tečaj se sastojao od teorijskog, radnog i demonstracijskog dijela na kojima su sudjelovale i naše doktorice Sara i Lidija koje su još dodatno usavršile i proširile svoj spektar znanja.

TMP odnosno temporomandibularni poremećaj, jedna je od najraširenijih bolesti u općoj populaciji. Prema mnogim istraživanjima, znakove TMP-a ima 50 do 80% opće populacije.
Najčešći simptomi TMP-a:
– škljocanje u čeljusnom zglobu,
– bolno škljocanje ili otvaranje usta,
– osjećaj ukočenosti čeljusti,
– škripanje u čeljusnom zglobu praćeno bolovima zbog degeneracije hrskavice i diska koji se nalazi u samom zglobu.

U najvećem broju slučajeva, izrađuju se inicijalne okluzijske udlage. Nakon potpunog dijagnostičkog i terapijskog učinka okluzijskih udlaga, može se pristupiti parodontološkoj, ortodontskoj te protetskoj terapiji.

Dr. Dulčić je tijekom tečaja polaznike upoznao s uzrocima, znakovima i simptomima TMP-a, vrstama dijagnostike i terapije te okluzijskim udlagama kao inicijalnom terapijom TMP-a. Također su razmotreni klinički i laboratorijski postupci pri izradi okluzijske udlage kao najčešćeg terapijskog sredstva.

U radnom dijelu tečaja, polaznici su izvršavali prijenos odnosa protetske plohe prema arbitrarnoj ravnici pomoću Artex obraznog luka te registraciju odnosa donje prema gornjoj čeljusti pomoću centričnog registrata. Zatim su se modeli ugipsali u Artex artikulator prema uzetim međučeljusnim odnosima te se zatim izvršila instrumentalna analiza modela.

Na samom kraju tečaja, polaznici su kontrolirali retenciju i stabilizaciju same udlage te napravili kontrolu i korekciju okluzijskih dodira.

Zahvaljujemo prof.dr.sc. Dulčiću na ovoj odličnoj edukaciji te našim doktoricama koje će svoje znanje prenijeti i na ostatak našeg tima. Vidimo se u Dental Centru Ostojić.

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno