Frenulektomija – mali zahvat za veliku razliku

Dragi pacijenti,

U današnjem blogu istražit ćemo zahvat – frenulektomija, koji može značajno poboljšati kvalitetu života onima koji pate od problema povezanih s frenulumom. Frenulum je tanki nabor sluznice koji povezuje usnu ili jezik s okolnim tkivom u ustima. Postoji nekoliko vrsta frenuluma: frenulum jezika, frenulum gornje usne i frenulum donje usne. Problemi s frenulumom mogu izazvati nelagodu, poteškoće s govorom ili hranjenjem, te druge komplikacije. U Dental Centru Ostojić posvećeni smo pružanju najbolje moguće njege našim pacijentima, uključujući i zahvat frenulektomije za djecu i odrasle. U nastavku ćemo detaljno objasniti što je frenulektomija, kako se izvodi, cijene, te iskustva pacijenata nakon zahvata.

Što je frenulum ?

Frenulum je tanki nabor sluznice koji povezuje jezik ili usnu s okolnim tkivom. Postoji nekoliko vrsta frenuluma:

 1. Frenulum jezika: Ovo je tanka traka tkiva koja povezuje donju stranu jezika s podom usne šupljine. Skraćeni frenulum jezika može uzrokovati ankiloglosiju, poznatu i kao “vezani jezik”, što može dovesti do problema s govorom, hranjenjem i oralnom higijenom.
 2. Frenulum gornje usne: Ovo je tanka traka tkiva koja povezuje unutarnju stranu gornje usne s desnima iznad prednjih zuba. Prekomjerno veliki ili nisko postavljeni frenulum gornje usne može uzrokovati razmak između prednjih zuba ili poteškoće s oralnom higijenom.
 3. Frenulum donje usne: Ovo je tanka traka tkiva koja povezuje unutarnju stranu donje usne s desnima ispod prednjih zuba. Problemi s frenulumom donje usne su rjeđi, ali mogu uzrokovati nelagodu i probleme s oralnom higijenom.

Frenulektomija

Frenulektomija je kirurški zahvat koji uključuje rezanje ili uklanjanje frenuluma kako bi se poboljšala pokretljivost usne ili jezika i riješili problemi povezani s prekratkim ili prekomjernim frenulumom. Frenulektomija kod djece i odraslih se može izvesti relativno jednostavno i brzo.

Indikacije – frenulektomija

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi pacijent mogao trebati frenulektomiju:

 1. Skraćeni frenulum jezika: Skraćeni frenulum jezika može uzrokovati poteškoće s govorom, hranjenjem i oralnom higijenom. Frenulektomija može osloboditi jezik i poboljšati njegovu pokretljivost.
 2. Problemi s frenulumom gornje usne: Prekomjerno veliki ili nisko postavljeni frenulum gornje usne može uzrokovati razmak između prednjih zuba i otežati oralnu higijenu. Frenulektomija može pomoći u smanjenju tih problema.
 3. Nelagoda i pucanje frenuluma: Ponekad frenulum može biti podložan pucanju, što uzrokuje bol i nelagodu. Frenulektomija može ukloniti problematični frenulum i spriječiti buduće pucanje.

Kako se izvodi frenulektomija?

Frenulektomija je jednostavan kirurški zahvat koji se obično izvodi pod lokalnom anestezijom. Evo kako izgleda postupak:

 1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen u udoban položaj, a područje oko frenuluma će biti anestezirano lokalnim anestetikom kako bi se smanjila nelagoda tijekom zahvata.
 2. Rezanje frenuluma: Kirurg će pažljivo izrezati ili ukloniti frenulum koristeći sterilne kirurške instrumente. Može se koristiti i Fotona laser za rezanje tkiva, što može smanjiti krvarenje i ubrzati oporavak.
 3. Šivanje: U većini slučajeva, šivanje nije potrebno, ali ako je potrebno, kirurg će koristiti fine šavove koji će se sami otopiti ili će ih biti potrebno ukloniti nakon nekoliko dana.
 4. Završne radnje: Nakon zahvata, pacijent će dobiti upute o njezi rane i eventualnoj terapiji protiv bolova.

Iskustva pacijenata nakon zahvata

Iskustva pacijenata nakon zahvata su pozitivna. Većina ih doživljava brz oporavak nakon frenulektomije, s minimalnom nelagodom. Evo nekoliko iskustava pacijenata:

 1. Poboljšana pokretljivost jezika: Pacijenti s ankiloglosijom često izvještavaju o značajnom poboljšanju pokretljivosti jezika i sposobnosti govora nakon zahvata.
 2. Smanjena nelagoda: Pacijenti koji su imali problema s pucanjem frenuluma ili nelagodom zbog prekomjernog frenuluma često osjećaju olakšanje nakon zahvata.
 3. Brz oporavak: Većina pacijenata se vraća svojim normalnim aktivnostima unutar nekoliko dana nakon zahvata.

Cijena frenulektomije

Cijena frenulektomije ovisi o nekoliko faktora, uključujući složenost zahvata, korištenu tehnologiju i specifične potrebe pacijenta. U Dental Centru Ostojić trudimo se pružiti konkurentne cijene za sve naše usluge, uključujući frenulektomiju. Naša misija je osigurati da svaki pacijent može priuštiti kvalitetnu dentalnu njegu koja će poboljšati njegovo oralno zdravlje i kvalitetu života.

Frenulektomija kod djece i odraslih

Frenulektomija se može izvesti kod pacijenata svih dobnih skupina, od novorođenčadi do odraslih. Kod djece, najčešći razlog za frenulektomiju je ankiloglosija, koja može uzrokovati poteškoće s dojenjem, govorom i oralnom higijenom. Kod odraslih, frenulektomija se često izvodi zbog nelagode, problema s oralnom higijenom ili ortodontskih razloga.

Zaključak

Frenulektomija je jednostavan i učinkovit kirurški zahvat koji može značajno poboljšati kvalitetu života onima koji pate od problema povezanih s frenulumom. U Dental Centru Ostojić ponosni smo što koristimo najnovije tehnologije i metode kako bismo osigurali vrhunsku njegu za naše pacijente. Naš tim stručnjaka posvećen je pružanju personalizirane usluge i individualnog pristupa svakom pacijentu, osiguravajući najbolje rezultate i minimalnu nelagodu.

Ako imate problema s frenulumom i želite saznati više o našim uslugama frenulektomije, kontaktirajte nas pozivom na besplatni broj 0800 4554 ili popunjavanjem kontakt forme niže i dogovorite besplatne konzultacije. Naš tim je ovdje da vam pruži sve potrebne informacije i podršku kako bismo zajedno osigurali najbolje rezultate za vaše oralno zdravlje.

Vaš Dental Centar Ostojić

Frenulektomija u dental centru ostojić uz fotona dentalni laser

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno