Frenulektomija – mali zahvat za veliku razliku

Frenulum je nabor koji povezuje gornju i donju usnu sa zubnim mesom te donju stranu jezika s dnom usne šupljine. Uobičajeno frenulum ne uzrokuje nikakve tegobe jer je riječ o normalnoj strukturi mekog tkiva u usnoj šupljini, međutim ako je zadebljan ili skraćen može imati veliki utjecaj na položaj zubi i povlačenje zubnog mesa. Kad je frenulum jezika skraćen može utjecati čak i na govor te onemogućavati i/ili otežavati normalan raspon pokretljivosti jezika.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL3J6dUQtNm5iWW5ZIiB3aWR0aD0iNTYwIiBoZWlnaHQ9IjMxNSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

Kod čvrstog, zadebljalog frenuluma koji se nisko hvata na zubno meso veoma često viđamo prisutnost razmaka između gornjih središnjih sjekutićima. Taj razmak (koji se stručno naziva dijastema) može se zatvoriti ortodontskom terapijom, međutim ako se frenulum ne oslobodi moguća je ponovna pojava razmaka među zubima. Katkada čvrsti i kratki frenulum uzrokuje i povlačenje zubnog mesa te se pojavljuje crni trokut između susjednih zubi koji bi normalno trebao biti ispunjen zubnim mesom, a uslijed povlačenja može biti izložen čak i korijen zuba.

Krvarenja tijekom zahvata nema, a potpuno je BEZBOLAN jer se izvodi uz lokalnu anesteziju. Oporavak je brz, uz malo veći oprez pri četkanju oko samog tretiranog područja. Frenulektomija se osim zbog protetskih izvodi najčešće iz ortodontskih razloga. Naime, kod djece s dijastemom između gornjih jedinica nužan je radi lakšeg zatvaranja iste tijekom ortodontske terapije.

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno