Savjetujemo Vas o najboljem rješenju za Vaš dentalni problem

Napišite nam svoje pitanje, a mi ćemo Vam dati najbolji savjet

Kako se riješiti zubnog kamenca

Dugotrajno nakupljanje kamenca i naslaga na zubima obično rezultira ozbiljnijim stomatološkim problemima, poput upale zubnog mesa, povlačenjem kosti i zubima koji se klimaju. Svaki stomatolog će vam preporučiti da zubne naslage redovito čistite kako bi izbjegli ove neugodne posljedice – minimalno jednom godišnje.

Kako zapravo nastaju zubne naslage?

Zubni kamenac bi se laički mogao definirati kao kalcificirani sloj na zubima koji se stvara mineralizacijom depozita (naslaga) plaka. Možemo ga primjetiti kao tvrde naslage u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive), iako ga se može naći i neposredno ispod zubnog mesa.

Zubni kamenac sadrži oko 80% neorganskih soli, većinom kristala i minerala pri čemu su najzastupljeniji kalciju i fosfati. Zbog takvog sastava možemo ga uočiti kao bijelu ili žutu naslagu, iako ga u nekim slučajevima zbog ulaska hemoglobina iz krvi u sastav kamenca vidimo kao crnu naslagu.

 

 

ako prisustvo zubnog kamenca u usnoj šupljini jedan od znakova kliničke slike parodontopatije i lošeg održavanja oralne higijene, trebalo bi reći da to i nije nužno pravilo. Nažalost, čak ni dobra higijena ne može u potpunosti spriječiti stvaranje naslaga, pogotovo u ustima koja su sklona stvaranju kamenca. Jednostavno postoje osobe kod kojih je pljuvačka bogatija kalcijem, fosfatima i drugim neorganskim komponentama, koji bi na neki način imali predispoziciju za nakupljanje zubnog kamenca usprkos izvrsnoj higijeni oralne šupljine. U kombinaciji sa nekim stanjima kao što su ortodontske anomalije, konzumiranje kašaste hrane, nekorektni ispuni i protetski radovi, ta sklonost postaje još izraženija.

Kako odstraniti zubni kamenac

Kada govorimo o profesionalnom odstranjivanju zubno kamenca ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji, pacijentu se može ponuditi i lokalna anestezija pa je tada postupak potpuno bezbolan. Preporuka bi bila da se kamenac uklanja svakih šest mjeseci tokom normalnih stomatoloških pregleda. Kod osoba koje možda imaju povećanu sklonost ka nastanku kamenca taj postupak bio bi nešto češći. Osim odstranjivanja zubnog kamenca obavezno je nakon toga napraviti i poliranje kako bi površina zuba bila glatka i tako manje podložna za nakupljanje plaka, što na kraju rezultira i težem stvaranju zubnog kamenca.

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

08:00 - 14:00

Nedjelja

Zatvoreno