Kompozitne ljuskice

Tehnika injekcijske fasete/direktne kompozitne ljuskice

 

Najčešći problem naših pacijenata upravo je estetika osmijeha. U ovom članku prikazan je slučaj mladog pacijenta koji je nakon završene ortodontske terapije bio kandidat za kompozitne ljuskice, a razlog tomu bili su sitni središnji i bočni sjekutići.

Cijeli postupak započinje uzimanjem otisaka koji se zatim šalju u laboratorij. Nakon toga dentalni tehničari naprave wax up – navoštavanjem se izrađuju buduće ljuskice na modelu. Na temelju toga dobiva se silikonski ključ koji služi kao kalup. U takav ključ unosi se materijal za privremene nadomjestke čime dobivamo mock-up u ustima pacijenta. Mock-up omogućuje pacijentu da vidi oblik i veličinu budućih ljuskica.

Ako je pacijent zadovoljan estetikom svog novog osmijeha pristupa se u izradu prozirnog silikonskog ključa koji onda služi kao kalup za injiciranje kompozitnog materijala.

Daljni postupak istovjetan je izradi ispuna – površina zuba se jetka, ispire i suši. Zatim se nanosi adheziv koji se suši i polimeriza plavim svjetlom, a nakon toga se injicira tekući kompozit kroz male kanaliće u samom prozirnom ključu. Kompozit se svjetlosno polimerizira i nakon toga slijedi njegovo poliranje. Važno je dobro ispolirati interdentalne prostore koristeći metalne stripse. Labijalna površina ljuskica polira se svrdlima, diskovima, gumicama i završno četkicama i pastom za poliranje.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PGlmcmFtZSB0aXRsZT0iWW91VHViZSB2aWRlbyBwbGF5ZXIiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS1ub2Nvb2tpZS5jb20vZW1iZWQvRHBxTUJQdXlkMnMiIHdpZHRoPSI3MDAiIGhlaWdodD0iMzk0IiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMTAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT4=

 

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno