Osstell – mjerenje stabilnosti implantata prije njegova opterećenja!

Implantati se danas koriste kao sigurno sredstvo nadomještanja manjka jednog ili više prirodnih zubi. Nakon ugradnje implantata čeka se proces oseointegracije u kojoj se implantat (mali titanski vijak) sjedinjuje s okolnom kosti maksile ili mandibule. U suvremenoj stomatologiji proces oseointegracije implantata u gornjoj čeljusti je između 4-6 mjeseci, a u donjoj čeljusti 3-4 mjeseca. Upravo je njihova stabilnost glavni preduvjet za uspješnu protetsku nadogradnju iopćenito preduvjet da se određeni plan terapije privede kraju. Primarna stabilnostimplantata je mehaničkog tipa i očituje se stupnjem veze površine implantata s okolnim koštanim tkivom. Sekundarna stabilnost je biološkog tipa i zbiva se u trenutku promjene odnosa spongiozne kosti u kortikalnu kost koja je ubiti povezana s površinom implantata.

Primarnu stabilnost implantata mjerimo neposredno nakon ugradnje kad se odlučujemo za imedijatno opterećenje primjerice kod metode ALL-ON-4 kad se naugrađene implantate želi odmah staviti neka vrsta fiksnog provizornog rjesenja i onda se proces oseointegracije čeka s provizornim fiksnim rješenjem. Ako nakon ugradnje nema primarne stabilnosti, odgađa se bilo koja vrsta protetskog opterećenja implantata i ostavlja se procesu oseointegracije da učini svoje „učvršćivanje“, a pacijentu se osigurava neko provizorno mobilno rješenje.Sekundarnu stabilnost mjerimo, kada je proces oseointegracije završio i provjeravamo uspješnost istog procesa. Pomoću aparata OSSTELL IDx mjerenje stabilnosti implantata je predvidljivo, neinvazivno, pouzdano i objektivno.

Aparat koristi rezonantne frekvencije koje rade vibracije od 3500 do 8500 Hz koji su onda pretvoreni u ISQ vrijednosti od 0 do 100. Visoke ISQ vrijednosti prikazuju visoku stabilnost implantata, dok niske slabiju. Uspješno ugrađeni implantati moraju imati vrijednosti veće od ISQ >65, a ako mjerač pokaže Osstell manji od <50 to nam ukazuje na to da ili treba još eventualno čekati koji mjesec za oseointegraciju, ili da postoji veliki rizik za gubitak istoga. Uspješnost implantološke terapije ovisi o nekoliko čimbenika. Prva je procjena odnosno evaluacija pacijentovog stanja kosti, gustoći, širini i visini koja se vidi iz očitanja recentno učinjenog CT-a spornog područja. Nakon toga slijedi odabir prikladne kirurške tehnike ugradnje, kompetentan oralni kirurg i nadasve odabir kvalitetnog, vrhunskog i sigurnog implantata. Obratite nam se s povjerenjem i zakažite svoj stručni prvi pregled već danas i riješite jednom zauvijek svoj problem bezubosti!

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno