Što je to apikotomija ?

Apikotomija

Termin se izvodi od latinske riječi – apex, apicis m. – vrh, vršni, vrhunac, krunski i sufiksa /-tomia/ porijeklom iz riječi grčkog jezika -tomi- rezati.
Termin apikotomija odnosi se na zahvat u kojem režemo, odstranjujemo vršak korijena zuba.

Etiologija

Dok je zub živ, vitalan, hranjen je krvlju koju u zub dovode krvne žilice kroz kanalić na zubnom korijenu. Kanalić se prema kruni zuba širi u prostor koji nazivamo zubna pulpa i izgleda kao šupljina, komorica koja sadrži krvne žilice i živac unutar zubne krune. Kada zubni karijes napreduje dovoljno dugo da dosegne zubnu pulpu, zubna pulpa se inficira bakterijama iz karijesnog procesa i nekrotizira, odumre. U tom mrtvom tkivu unutar zuba bakterije se razmnožavaju napredujući dalje kanalićem korijena prema vršku korijena, apeksu zuba. Prodorom bakterija kroz vršak, apeks zubnog korijena upalni proces širi se na okolnu kost stvarajući tipičnu kliničku radiografsku sliku tamne kuglice iznad zubnog korijena vidljive na rendgenogramu kao periapikalno prosvjetljenje kosti. Popularno zvano -granulom, od granulacijsko tkivo (upalno tkivo koje sadrži upalne stanice) ili kliničke dijagnoze -ostitis periapicalic chronica (periapikalna kronična upala kosti).

Zahvat

Nakon liječenja zuba koje uključuje čišćenje korijenskog kanalića i zubne pulpe od nekrotičnog i inficiranog materijala, zub se endodontski preparira, dezinficira i puni odgovarajućim materijalima. Nakon endodontskog liječenja i punjenja zuba izvodi se zahvat apikotomije jer je drugim načinom nemoguće očistiti već proširenu upalu na okolnu kost u blizini vrška korijena. Vršak korijena zuba uklanja se malim kirurškim zahvatom kojim se trepanira (prodire kroz) kost u projekciji vrška zubnog korijena i zatim se rotacijskim instrumentom korijenov vršak reže od ostatka zuba. Nakon što je vrh zubnog korijena odstranjen, čisti se upalni proces u okolnoj kosti.
Rana mekog tkiva zbrine se šivanjem kirurškim koncem a koštana rana spontano cijeli -ad integrum- do početnog zdravog stanja. Ponekad je potrebna antibiotska terapija.

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno