Zašto su godišnje stomatološke kontrole bitne?

Svi se slažu da je bolje spriječiti nego liječiti i da posjet stomatologu jedanput godišnje mora postati svakome od nas stalna obaveza. Kada zub počne boljeti potrebna je imedijatna intervencija koja iziskuje otvaranje zuba, slikanje i početne financijske troškove. Međutim, ako se jedanput godišnje rade pregledi i eventualna potrebna čišćenja, mogući početci karijesa, upala i slično omogućuju pacijentu hitno rješavanje problema minimalnim zahvatima koji su i jeftiniji i manje invazivni na zub, ako se problem odgađa bolovi postaju sve jači, a tako i razina patologije te je potrebno više zahvata radi njegove sanacije, a više zahvata zahtjeva i više novaca.. Brzi i užurban način života koji uvelike utječe i na način ishrane, hrana koja je puna pesticida i umjetnih bojila te povećani unos šećera – sve to utječe na bržu eroziju i propadanje zubne cakline te je potrebno i veće ulaganje u održavanje oralne higijene da bi se pH usne šupljine držao pod kontrolom.

Dakle slažemo se svi da su kontrole bitne i da jedanput godišnje moramo stvoriti naviku i u svoj kalendar zapisati napomenu „posjet zubaru“ i držati se tog dogovora!

 

 

A što je s pacijentima koji imaju veće implanto – protetske radove i koji su napravili veće zahvate? To su učestala pitanja naših pacijenata koje kad pozovemo nakon godinu dana na kontrolu ne razumiju zašto je važno dolaziti. Često nam odgovaraju da su oni gotovi sa svim dogovorenim i predviđenim zahvatima i da ništa više ne trebaju, a naš je posao demistificirati pacijentima kontrole i nakon većih odrađenih zahvata.

Suština godišnje kontrole nakon odrađenih zahvata je držati pod kontrolom učinjene radove i vršiti svojevrsni monitoring zubi/implantata koji su opterećeni protetskim radovima, isto je i s endodontski tretiranim zubima.

Kontrole su bitne da bi se uočile eventualne neželjene patološke promjene oko zuba /implantata i manjim bezbolnim zahvatima otklonile bez da se kompromitira cjelokupan rad. Ako se pacijent godinama ne odaziva na godišnje kontrole postoji velika vjerojatnost da se godinama dogode neke nepredviđene upale (npr. bakterija) koje uništavaju zub/implantat i tako ugrožavaju temelje protetskih radova. Isto tako bitno je naglasiti da se ne dolaženjem na godišnje kontrole gubi garancija, te su pacijenti dužni plaćati reparature i sl.

Dakle naš savjet je da stvorite naviku dolaženja jedanput godišnje na kontrolni pregled, uložite u profesionalna čišćenja i potrebne digitalne snimke koje možete učiniti kod nas sve na jednom mjestu i produljite vijek trajanja vašim radovima.

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno