Zubna plomba: 3 Vrste, postupak i njega

Jeste li ikada čuli za zubne plombe (ispune)? To su mali dentalni materijali koji se koriste za popravak oštećenja na zubima uzrokovanih karijesom ili traumom. U ovom članku istražit ćemo različite vrste zubnih plombi, postupak njihovog postavljanja te kako pravilno brinuti o njima.

Vrste zubnih plombi (ispuna)

Postoje različite vrste materijala koji se koriste za izradu zubnih plombi, uključujući:
Amalgam: Tradicionalni materijal koji se sastoji od legure metala, uključujući srebro, bakar i živu. Amalgamske plombe su izdržljive i često se koriste za plombe na stražnjim zubima,
Kompozit: Materijal koji se podudara s bojom zuba, često se koristi za plombe na vidljivim zubima. Kompozitne plombe su estetski prihvatljivije od amalgamskih,
Keramičke plombe: Izrađene su od visokokvalitetne keramike i pružaju najbolju estetiku. Keramičke plombe su otporne na mrlje i trajnije od drugih vrsta plombi.

Postupak postavljanja zubnih plombi (ispuna)

Postavljanje zubne plombe obično uključuje sljedeće korake:
Uklanjanje oštećenog tkiva zuba: Stomatolog će prvo ukloniti karijes ili oštećeno tkivo zuba,
Priprema zuba: Zubar će pripremiti zub za plombu uklanjanjem svih preostalih oštećenja i stvaranjem prostora za plombu,
Postavljanje plombe: Odabrani materijal za plombu bit će postavljen na pripremljeni zub i oblikovan kako bi odgovarao prirodnom obliku zuba,
Poliranje: Nakon što je plomba postavljena, zubar će je polirati kako bi osigurao glatku površinu.

Zubna plomba – njega (ispuna)

Da bi vaše zubne plombe trajale što duže, važno je redovito održavati oralnu higijenu i posjećivati stomatologa za redovite preglede. Evo nekoliko savjeta za njegu zubnih plombi:
Redovito perite zube: Četkajte zube barem dva puta dnevno pastom za zube koja sadrži fluorid,
Koristite zubni konac: Čišćenje između zuba pomoću zubnog konca sprječava nakupljanje bakterija i karijesa,
Izbjegavajte tvrdu hranu: Izbjegavajte žvakanje tvrde hrane koja može oštetiti plombe,
Redoviti posjeti stomatologu: Redoviti pregledi pomažu u otkrivanju i sprječavanju problema s plombama prije nego što postanu ozbiljni.

Zubne plombe su učinkovito sredstvo za popravak oštećenja na zubima i očuvanje oralnog zdravlja. Različite vrste plombi nude različite prednosti, pa se posavjetujte sa svojim stomatologom o najboljoj opciji za vaše potrebe. Redovita njega i posjeti stomatologu ključni su za dugotrajnost vaših zubnih plombi i cjelokupno oralno zdravlje. Za više informacija o zubnim plombama i oralnom zdravlju, posjetite nas na dcostojic.hr.

Ponedjeljak - Petak

07:00 - 21:00

Subota

Zatvoreno

Nedjeljom i praznikom

Zatvoreno